Składniki na około 40 ciastek:
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- Szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, posypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180 ˚C przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Ponadto:
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- Czerwone groszki
- Lukier do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.
Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić.
Smacznego!