Ciasteczka Rudolf

Składniki na około 40 ciastek:

  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka  z 1 laski wanilii
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce  przez 30 minut.*

Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, posypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180 ˚C przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

Ponadto:

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • Czerwone groszki
  • Lukier do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)

Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą  wyciskaną  z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.

Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić.

Smacznego!