Święta z potrawami według przepisów naszych mieszkańców

Anna Kowalska poleca: Gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

1 średnia kapusta włoska

0,5 l kaszy jęczmiennej

2-3 średnie cebule

ugotowane i posiekane grzyby suszone

sól, pieprz

Przygotowanie:

Sparzyć kapustę, uprażyć kaszę, usmażyć na oleju drobno posiekaną cebulę. Do kaszy dodajemy grzyby, cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty i zawijamy w formę gołąbka.
Układamy w rondlu dość ciasno, zalewamy wodą i dodajemy wywar z gotowanych grzybów. Doprawiamy solą lub maggi. Dusimy pod przykryciem ok 30-40 minut.
Sprawdzamy, aby kapusta się nie rozgotowała.

Rady:
Jak gotujesz grzyby suszone dodaj posiekaną cebulkę.